HTML

Nowa Wieża Babel

"a szép és csodás dolgok, míg fennállnak és szemmel láthatóak, önmaguk emlékei, s csupán akkor szól róluk ének, ha örökre elpusztultak" - Tolkien mester szavaival élve azon gondolataimnak szeretnék itt emléket állítani, melyeket talán érdemes megóvni a pusztulástól

Friss topikok

  • d6: Amin felháborodsz, az pont azért van, amiért felháborodsz az Igazság árán is. Ez pedig a célközöns... (2009.07.05. 00:25) 56 pofon a szarháziaknak
  • d6: @SD: Nyilvánvaló a felháborodásod. A buzikkal kapcsolatban az a véleményem, hogy nem is feltétlenü... (2009.07.05. 00:08) Gyalázat
  • d6: A "Néha" komolyan tetszik. (2009.07.04. 23:21) Wiersze - Niebo
  • d6: Én is már találkoztam ilyen emberrel, de szerintem attól, hogy mondjuk korábban nem beszéltetek, v... (2009.07.04. 23:10) kapcsolatok
  • d6: Szerintem a legjobb az, ha minél hamarabb kilépsz a hideg padlóra, és hagyod egy kicsit, hogy fázz... (2009.07.04. 22:56) razem, a jednak osobno

Linkblog

2008.01.28. 19:00 Mse

új bábeli torony

Nem írtam még le, miért ezt a címet választottam.
Nem szeretem direkt kínozni magam, de néha kényszerítem a tudatomat, hogy átgondoljam az életemet, és azt a századot, amit magunk mögött hagytunk vagy azt aminek a hajnalát éljük. Cél nélkül éljük az életünket, nem maradt bennünk erő, nem akarjuk jobbá tenni a világot. Kiélvezzük a pillanatnyi örörmöt, de a léleknek nem nyújtunk semmit. Miután leéltük a nekünk adott életet csönben sorvadunk el, talán számot vetve az értéktelenül elpazarolt évekkel, talán nem. Süketen és vakon jár-kel az ember, és már csak a fajunk által adott vonások kötnek össze. Isten-arcunk mögött nem maradt semmi. Egy bábeli torony az élet, ember elmegy az ember mellett, nem is értjük többé egymás beszédét. Mikor az emberiség megölte magában Istent, elszakadt valami, megtört az a fénysugár ami összekötött mindannyiunkat. És most, a modern EMBER akinek nem kell vezető, aki a sorsát maga irányítja röghöz kötöttebb, mint valaha. A tekintete üres, nem világítja már meg semmi a jövőjét. Létezik, de nem él. Falakat von maga köré, s ezen falak sötét árnyékában vegetál. Új isteneket választott magának, de azt már nem látja, hogy ezektől ugyanolyan függő és az életének sem ura többé.
Hogy mi indította el bennem ezt a gondolatot? Az a mély, vallásos élmény ami ma ért el, egy film kapcsán. A Karol segített megérteni a 20. század legnagyobb egyéniségét és vezetőjét. Ez az elsöprő erejű film, hihetetlen katarzissal, Piotr Adamczyk magával ragadó alakításában olyan erővel zúdította rám a vakságomat megtörő fényt, hogy észre se vettem, amint hullani kezdtek a könnyeim. Nem is magától a filmtől, hanem a felismeréstől,  hogy a hit fontos dolog, szinte mindennél fontosabb. Az ember hittel teremtetett és ha ezt kitörli a lelkéből, az mindig csonka marad. Ezt az űrt próbálja kitölteni, a vágyai pillanatnyi kielégülésével. Eddig is volt hitem, de most pillanatok alatt átértékelődött bennem minden.
Karol volt a híd, ami segített ledönteni a falakat és újra összekötni az embert az Istennel. Ő volt az aki megújította a katolikus vallást, aki kitört Castel Gandolfoból, és saját kezével indult összefércelni azt a bizonyos szakadást. Nem állta útját se tenger, se hatalmak, se bérgyilkosok. És az ő történelmiségét nem szabad veszni hagyni. Én sem értettem meg igazán, egészen máig. És rájöttem, hogy nem véletlenül a fiatalokat tartotta a jövőnek. Mert tényleg rajtunk múlik, hogy milyen lesz ez az új évszázad, és a mi felelősségünk az, hogy milyen világot teremtünk. És most kell választani. Hagyjuk-e hogy az értéktelen és értelmetlen életünk napról napra rövidüljön? Támogassuk ezt a féktelen pusztítást, ami végbemegy a lelkünkben és ezzel is lökjük még mélyebbre a fajunkat, mígnem az emeriség dicsősége csupán szégyenfolttá zsugorodik a történelem nagy palettáján?
Egy emberöltő az egész világ szempontjából csak egy perc. De ezt az egy percet mindenki megkapja és ezzel kellene okosan bánni. Karol fogta meg a sötétben tapogatózó kezünket, hogy elindítson azon az úton, amelyen haladva esély kapunk egy tartalmasabb életre. És lehet, hogy évezredek múlva senki nem fogja tudni ki volt Karol Wojtyła, de amit ő elindított, fejlődhet, és erősödhet, ha teszünk érte. Nem szabad, hogy az Ő munkája nyom nélkül eltűnjön.

"Szép ez a világ, érdemes harcolni érte" (Hemingway)

Ilyen, és ehhez hasonló gondolatok cikáztak a fejemben egész délután. És ahogy meg is írtam, ide akartam ültetni belőlük néhányat, hátha majd egyszer visszanézve megint átélem azokat a pillanatokat. Hogy valamiféle keretet adjak az érzéseimnek, Babits Mihályt hívom segítségül:

"Mert látá az Ur, hogy ott egyik-másik
szívben még Jónás szava kicsirázik
mint a jó mag ha termőföldre hullott,
s pislog mint a tűz mely titkon kigyulladt.
S gondolta: "Van időm, én várhatok.
Előttem szolgáim, a századok,
fujják szikrámat, míg láng lesz belőle;
bár Jónás ezt már nem látja, a dőre.
Jónás majd elmegy, de helyette jő más"
...

Bizd azt reám, majd szétválasztom én.
A szó tiéd, a fegyver az enyém.
Te csak prédikálj, Jónás, én cselekszem.
Ninive nem él örökké. A tök sem,
s Jónás sem. Eljön az ideje még,
születni fognak ujabb Ninivék
és jönnek uj Jónások, mint e töknek
magvaiból uj indák cseperednek,
s negyven nap, negyven év, vagy ezer-annyi
az én szájamban ugyanazt jelenti."


1 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://babel.blog.hu/api/trackback/id/tr23315154

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: this content 2019.04.04. 23:48:35

Mindent a csodálatos búzafűléről

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mariusz 2008.01.28. 19:56:41

Személyesen osztom ezt a véleményt.Karol Wojtyła a XX. és a XXI. század lekiemelkedőbb személyisége és bármennyire is kihasználva a nyers értelem minden eszközét, lehetetlen hibát találni életművében, munkájában, melyet kizárólag az EMBERért tett.
Természetesen korunk nem hazudtolta meg magát, milliószor próbálták Őt megtörni, a KGB papi hivatásának kezdeteitől fogva kimerítő jelentéseket gyártott Róla, ezer moszkvában tanult kém próbált a közelébe férkőzni, és bármilyen bizonyíték után kutatni mely segítségével nyilvánosan a kommunista szellem ellenségévé emelhették volna.
Karol Wojtyła azonban mindvégig tudta hogy megfigyelik, ezért nem beszélt nyíltan és konkrétumokat sem említett, a kommunista rezsim elleni fellépéseket azonban mindvégig támogatta.Pápává választása után azonban megkezdte nyílt ellenállását a rendszer ellen.
A mai áltagember, különösen hazánkban nem is sejti, mennyit köszönhet minden idők legnagyobb pápájának mind a kommunizmus elleni küzdelemben, mind az Egyház újraszületésében, a hit modern emberre való alkalmazásában.Mind a két tényező kiemelkedő fontossággal és jelentőséggel bír, ugyanis a XX.századra az Isten léte tabu lett, lassacskán elvesztette erejét és vonzását főleg a fiatalok körében.Wojtyła egyedülálló intelligenciája, zsenialitása és megrendíthetetlen hite számtalan új hívet szerzett az Egyháznak.Mint első képviselője a modern hitnek, megtanította az embert saját életére vonatkoztatni a hit minden oldalát, vonzóvá és szinte trendivé alakította a katolikus egyházat, és mindeközben maga is azzá vált.Logikája törés és hibamentes volt, formális szinten ennek is köszönhette majd három évtizedes pontifikátusát.
Szomorúan tapasztaltam, hogy halála semmi nyomot nem hagyott Magyarországon, megy az élet ugyanúgy ahogy azelőtt.
Érdeklődők számára ugyanakkor teljes élete és munkássága nyomon követhető, magyar nyelven is egészen biztosan megjelent értekezései, filozófiai publikációi formájában.
Lengyelországban megtalálhatók a KGB titkosszolgálati anyagainak töredékei, melyeket Lengyelországban nyilvánosságra hoztak.Ezek szintén igényes kötetek, sajnos nem sok reményt fűzök magyar nyelvű megjelenésükhöz.
Karol Wojtyła olyan egyéniség és nemzeti hős- akár nemzetközi hősnek is nevezhetném, akinek emlékezete és öröksége nem merülhet feledésbe.Túl sok hálával tartozunk Neki ahhoz hogy ilyen gyalázat bekövetkezhessen.Még jó hosszú ideig nem is fogunk rájönni, mennyi mindent tett értünk.Hívőért és nem hívőért egyaránt.
süti beállítások módosítása